Skötselråd
Vigsel- och förlovningsringar
Hur vårdar jag min förlovningsring?
Ringar i guld kan du göra rent med ljummet vatten och diskmedel. Det är bra att ibland få bort tvålrester och andra avlagringar och fett som kommer på ringen. Även stenarna (diamanterna) kan göras rent med ljummet vatten och diskmedel. Avänd gärna en liten borste så du kommer åt. Borsta gärna även där stämplar sitter på insidan av ringen. Ett tips från oss är att använda en Diamond Dazzle stik för rengöring av diamanter och andra äkta stenar. Det blir ett väldigt bra resultat och går fort att använda.
Översyn:
Då och då behöver man lämna in sin vigsel och förlovningsring för en översyn till en guldsmed, ett bra intervall är minst en gång per år, men beror såklart även på vad ringen utsätts för. Detta görs som en försäkran att klorna som håller diamanten inte blivit utslitna (det är ju trots allt en ring som används dagligen i väldigt många år) och att inte klorna fastnat och rest sig. Översynen görs alltså för att se att diamanten sitter säkert. Vi låter gärna våra experter hjälpa dig med detta.
Puts:
Då och då rekommenderar vi att man lämnar in sin guldring för slip och gläns eller rengöring. Då putsas ringen upp av guldsmed och blir som ny. Hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna med utförandet.
Rodinering:
Ringar i vitguld har ett lager av rhodium ovanpå. Detta för att göra vitguldet lite vitare. Rhodiumet nöts med tiden bort och då kan man lämna in ringen för puts och rodinering. Vissa gör det med ett par års mellanrum. Vissa låter det vara längre än så. Vitguldet är ju dessutom väldigt fint precis som det är, utan rhodium på.
Smycken
Vid användning
När du använder dina smycken tänk på att undvika kontakt med parfym, hudkräm och hårspray då detta kan ge missfärgningar. Ta av dina smycken innan kontakt med vatten, när du tränar eller vid bastubad. Tänk också på att alltid av dina smycken när du ska sova.
Förvaring av smycken
Förvara gärna dina smycken i smyckeskrin gärna med olika fack (så de ej kommer i kontakt med varandra - gäller framförallt pläterade smycken). Det går också bra att förvara smycken i plastpåse. Undvik kontakt med luft när du inte använder dem så håller de sig fina längre.
Äkta silver
Äkta silver är ett tåligt material och blir finare och finare ju mer du använder det. Luften påverkar silvret liksom en naturlig halt av svavel i vår hud och kläder och gör att silvret oxiderar (blir mörkare). Olika människor utsöndrar olika mängder med svavel och det innebär att oxideringen sker i olika takt.
Rengöring
Rengör dina smycken regelbundet. Ju tidigare du putsar bort beläggning desto lättare att få bort missfärgningen.
Äkta silver
Putsas upp och blir fint igen med silverputs (t ex putsduk eller polering).
Silverpläterad metall
Med silverplätering menas silverpläterad metall. Dessa smycken bör man vara extra varsam med om man vill att de ska hålla länge. Putsa aldrig silverpläterade smycken med putsduk. Putsa istället försiktigt med en torr trasa. Ta alltid av silverpläterade ringar när du tvättar händerna.
Guld
Guld oxiderar men i mindre skala än silver. Rengörs regelbundet och kan putsas upp med putsduk för guld.
Använd aldrig silverputs på pärlor.
Ytbehandlade smycken, t ex silverplätering, förgyllning, oxid eller mattering slits bort med tiden och är ej giltig som reklamation.
Brons
Brons är ett väldigt levande material som snabbt ändrar karaktär när du börjar använda det. I början kan en högpolerad bronsdetalj bli lätt fläckig för att sedan mattas ner och få en jämn matt ton. Processen är fantastisk och ger en unik och otroligt vacker patina! Det finns alltså ingen yta som slits ner utan det bildas en beläggning - patina över tid. Bronssmycken, t ex från Emma Israelsson, blir vackrare ju äldre de blir och och tappar aldrig sin guldfärg.
När det är brons rakt igenom går det alltid enkelt att få tillbaka dess ursprungslyster. Du kan själv polera med en poleringstrasa (gärna med en aning slipyta i) på ditt smycke.