Diamanter

Varje diamant är unik och har en specifik karaktär som bestämmer stenens värde. För att fastställa diamantens värde används fyra olika parametar, de 4 C:na – Carat (vikt), Cut (slipning), Color (färg) och Clarity (klarhet). Av dessa är slipningen den viktigaste faktoren för diamantens utseende. Slipningen graderas enligt en skala med idealisk i toppen. Perfekt slipade diamanter reflekterar tillbaka nästan allt ljus, endast 3 % av alla diamanter når den kvaliteten.

DE FYRA C:NA

Carat

När man tänker på carat tänker man oftast på storlek i diamanter men carat är en viktenhet som används för ädelstenar där 1,00 ct (carat) = 0,2 gram. Carat tillsammans med slipningsformen och kvaliteten i slipningen avgör hur stor stenen upplevs. En mycket bra slipad diamant har ofta en större diameter än en diamant med lägre kvalitet på slipningen.Carat är en av de stora faktorerna som skiljer diamanterna i pris (speciellt på naturliga diamanter). En diamant med 1,00ct har ett betydligt högre pris än om man köper två stycken diamanter med 0,50ct. Priset stiger alltså avsevärt ju högre upp du kommer i carat på naturliga diamanter. När det kommer till labbodlade diamanter är prisskillnaden inte lika stor. 

DE FYRA C:NA

Cut/slipkvalitet

Även slipningskvalitet påverkar utseendet och priset på en diamant. En diamants slipning förklarar hur väl fasetterna, de olika delarna av diamanten, är slipade. Det finns en skala för en diamants slipningskvalié som förklarar om förmågan att reflektera ljuset. Ju bättre reflektion av ljuset ju mer gnistrande upplevs diamanten.

En diamantslipning garderas efter flera faktorer som symmetri, reflektioner och slipkvalitet och sträcker sig från ‘ideal’ till ‘poor’. Ju högre slipkvalitet, desto mer ginstrande kommer diamanten sannolikt att ha, så du bör överväga slipning när du köper en diamant.

Slipkvaliteter: Ideal - Excellent - Very Good - Good - Fair - Poor.

Brilliant

Det absolut vanligaste är att välja en brilliantslipad diamant. Brilliantslipning är den mest avancerade slipningen med sina 57 fasetter enligt skandinaviskt vis. Detta gör också att priset ligger lite högre än på exempelvis en cushioncut eller ovalcut slipning/form. Det blir en väldigt fin lyster i en brilliantslipad diamant och i denna slipning får du maximalt ljus som reflekteras.

Exempel på Briliant: Clementine

Baguette

Baguette har en rektangulär och avlång form som gör din ring extra unik. Diamanten passar dig som vill ha något lite annorlunda men också dig som gillar den lite mer raka känslan i en ring. Den här slipningsformen passar bäst för stenar med väldigt hög kvalitét (klarhet) i och med att den stora platta ytan som blir annars kan göra att man ser inneslutningar tydligare.

Exempel på Baguette: Schalins Love 12

OVAL

Ovalcut har de senaste året blivit en allt mer populär form. Diamanten är mer unik i sin form och passar även fint i den vintageinspirerade stilen av vigsel och förlovningsringar. Den ovalslipade formen är unikt slipad varje gång och ger en fin lyster.

Exempel på Oval Cut: Clair och Schalins Love 06

Cushion (kudde)

Cushioncut har en form av en fyrkant med mjuka hörn. Diamanten har en slipning som påminner om formen på en kudde. Med sin stilrena form gör den sig väldigt fin i en fattning med fyra klor. Kuddformen är en av de formerna som gnistrar bäst efter runda diamanter.

Exempel på Cusion Cut: Inez

Princess

Princesscut (PC) är den mest fyrkantiga slipningen. Diamanten har en klassisk slipning med en kvadratisk form och spetsiga hörn. Stilen på formen är moderna och något tuffare. Oftast väljer man att gå upp en nivå i kvalitet på princesscut för att den ej ska bli för skör.

Exempel på Princess: Schlins Elbe

DE FYRA C:NA

Clarity/klarhet

Klarheten eller renheten i diamanten bedöms med lupp i 10 gångers förstoring. De flesta diamanter har inneslutningar i varierande storlek. En diamant som är helt fri från inneslutningar är mest sällsynt. Den graderas högst på klarhetsskalan och värderas därmed mest. De flesta inneslutningar är inte synliga utan förstoring. Vilket innebär att en sten inte nödvändigtvis är vackrare för att den har mindre inneslutningar, utan bara mer ovanlig.

Vilken renhet bör man välja?
Vi rekommenderar att man väljer en diamant där man inte kan se eller ana inneslutningar med blotta ögat. Vill man ändå gå ner lite i klarhet bör man välja en diamant med en bra slipning samt G eller H i färg. De ringar vi tillhanda håller från Schalins kan man endast välja att gå upp i kvalitet och ej gå ner.

Färgskala och kvaliteter

På Ernst Forssell hjälper vi dig genom att alltid använda oss av diamanter med bra kvaliteter, klarhet och färgskala som standard i våra diamantringar. Så du ska slippa bli ”för mycket” expert. Det är dessutom med 10 gångers förstoring det går att avgöra exempelvis klarheten. Även färgskalor och kvalitéer påverkar en hel del på priset. Alltså inte bara vilken carat (storlek) man väljer. Vi har lagt oss i en klass där du får bra kvalitet utan att komma upp i de allra högsta priserna i våra standardutföranden. Det kan ändå vara intressant att förkovra sig mer i färgskalor och kvaliteter och självklart kan du göra egna val som exempelvis att gå upp i kvaliteter till de lite högre nivåerna om du så önskar. Vi använder oss framför allt av färgen H (Wesselton) samt SI i klarhet på våra dimanter. Önskar du exempelvis Top Wesseltion eller VS, VVS får du gärna kontakta oss så hjälper vi dig med det.

DE FYRA C:NA

Color/färgskala

Vad menas med färg på diamanter? Det är stenens egentliga färglöshet man pratar om när det kommer till diamanternas färg. Det finns en skala som används och den går ifrån helt färglös vit till gul och brun färg. Ju vitare (färglös) ju mer exklusiv är diamanten. Det finns två skalor som framför allt används. Den ena skalan använder bokstäver och är den internationella skalan och i norden använder vi oss oftast av namn. Exempelvis: Wesselton, Top Wesselton, River.

I skalan graderas färgen som spänner sig från D till Z, där D är den bästa graderingen. Den undre gränsen för vad man kallar för färglösa diamanter går vid Wesselton med beteckningen H. Wesselton är traditionell term för en vit diamant. Top Wesselton är sällsynta vita diamanter. Det finns även diamanter i gul, röd, blå, grön och champagnefärg. Färgerna kommer av att små mängder grundämne ingår i diamanten. I våra ringar hos Ernst Forssell använder vi oss främst av färgen Wesselton (H) som standard. I vissa ringar hos oss används Top Wesselton som standard. Fråga gärna oss så hjälper vi dig om du önskar annan färg på färgskalan.