Metaller

Alla våra ringar går att få i 14K vitguld, 14K rödguld, 18K vitguld, 18K rödguld och i vissa ringar kan du även få i platina. Här får du svar på de vanligaste frågorna kring olika metaller och vad som skiljer dem åt.

Vad menas med karat?

De olika karaten bestäms utifrån hur mycket finguld som är i guldet/legeringen. 24Karat är 100%. 24K är dock för mjukt för att tillverka smycken i. Därför blandar man ut finguldet med lite andra metaller och får då fram exempelvis 18K eller 14K som är vanligt i norden.

Ska jag välja 18K eller 14K guld?

Vi erbjuder rödguld (klassisk svensk legering, guld) samt vitguld. 18K (18 Karat) är svensk standard och det vanligaste att välja i sina vigsel- och förlovninsringar. De senaste åren har även 14K blivit populärt. I 18K är det 75% finguld och i 14K är det 58,5% finguld. 14K upplevs således lite hårdare. Man kan inte direkt se något färgskillnad mellan 14K och 18K utan det är själva legeringen som styr färgen. I och med att det är mer finguld i 18K blir ringen lite tyngre i 18K och priset blir också högre (samtidigt som 18K också har ett högre värde) än 14K.

Varför är vitguld dyrare än rödguld?

I vitguld blandar man bl.a. i palladium för att få den vita metallfärgen. Palladium har på senare tid blivit en bristvara i världen och gått upp en hel del i pris. Där av är priset på vitguld högre än rödguld.

Vad menas med platina?

Platina är ett grundämne och ingår i gruppen ädelmetall. Platinas metall har en silvervit färg. Detta material är hårdare än guld (både 18K och 14K) och man kan säga att det är lite mer motståndskraftigt mot repor men får man en djupare repa i platina kan det samtidigt vara svårare att slipa bort än på guld som snabbt blir glänsande fint igen med puts på maskin.En del av ringarna vi erbjuder hos oss på Ernst Forssell kan tillverkas i Platina. Framför allt är det vitguld vi använder oss utav i våra ringar om man önskar en vit metall.